dinsdag 27 december 2011

Initiatief voor inspirerend onderwijs in MBO-HBO

Docenten in het mbo-hbo gaan inspirerend onderwijs bevorderen. Op een bijeenkomst in Utrecht hebben enkele tientallen docenten en adviseurs van zo'n vijftien onderwijsinstellingen daartoe besloten. Het initiatief hiervoor komt van José Gulen-Jansen, MBO Docente van het jaar 2010-2011. Zij is van mening dat studenten en docenten baat hebben bij geïnspireerd onderwijs. Dit gaat uit van onderwijs dat behalve cognitieve kennis bij studenten en docenten ook andere vermogens aanspreekt die leren juist mogelijk maken. Zoals de emotionele kanten, sociale vaardigheden maar intuitie en spiritualiteit. Het idee is geen organisatie maar een beweging, een initiatief dat uitgedragen wordt door het onderwijs zelf en vanuit en in de praktijk navolging krijgt.


De uitgangspunten voor het Landelijk Initiatief Inspirerend Onderwijs zijn:

  • met dit initiatief voor een landelijke beweging wil een aantal MBO- en HBO-docenten en mensen uit andere organisaties in Nederland een groter draagvlak creëren voor inspirerend onderwijs. De intentie is ruimte te geven aan docenten en hen aan te moedigen in de eigen praktijk dicht bij hun inspiratie te blijven en vanuit een bevlogenheid met oog voor de student les te geven.
  • De huidige generatie scholieren verdient een andere benadering. In een samenleving die zo complex is, dienen we niet alleen cognitieve vaardigheden in de scholen aan te bieden, maar ook aangeboren sociale en communicatieve vaardigheden en intuitieve en innovatieve vaardigheden. Juist in een levensfase die in het teken van persoonlijke ontwikkeling staat dient het onderwijs daar alle aandacht voor te hebben.
  • Er zijn zoveel prachtige initiatieven in scholen in Nederland om sociaal, communicatief, intuitief en innovatief bezig te zijn met scholieren en studenten. Wij willen de krachten bundelen en docenten in Nederland de kans geven dit ook te realiseren binnen hun eigen school. Op deze manier kun je het beste uit jongeren (en jezelf) naar boven halen. De samenleving heeft grote behoefte aan mensen met deze vaardigheden.
  • Het idee is dat in scholen zelf inspiratiegroepen ontstaan die uitgaan van de kracht van inspiratie en dit direct in het onderwijs toepassen. Het gaat dus vooral om vormend onderwijs waarin docent en student zich volledig herkennen waardoor het kan inspireren. De praktijk wijst uit dat hier onder jongeren een grote behoefte aan is en dergelijk onderwijs omarmen.


Dit initiatief kent geen organisatie maar wil een open denk- en doetank zijn en blijven en boven genoemde uitgangspunten bekendheid geven.
Alle informatie komt op: www.brainbow-venture.blogspot.com

 
Voor meer informatie:
José Gulen Jansen T 0650618951 
E  G.Jansen-Gulen@Roc-Nijmegen.nl; 
Ben Claessens T 0320-244008
info@benclaessens.nl



Bovenstaand bericht is afkomstig uit: 
Profiel Actueel (nummer 17): Initiatief voor inspirerend onderwijs in MBO-HBO

Geen opmerkingen: