maandag 31 oktober 2011

Barokmuziek zorgt voor een effectieve werkdag

De Bulgaar dr. Georgi Lozanov ontwikkelde super learning of suggestopedie; een methode om snel te leren. Deze methode werd voornamelijk ingezet bij het aanleren van vreemde talen.



Kernpunten van de methode zijn het aanspreken van alle zintuigen, het betrekken van het onderbewuste, het in kleine stukjes en ritmisch brengen van de leerstof en zorgen dat de deelnemers zich in de zogeheten alfastaat bevinden. Wanneer wij ons in alfastaat bevinden zijn we ontspannen doch alert. We zitten in het ideale gebied om te leren en informatie op te nemen. De leermethode sloeg aan; de snelheid van leren nam bij de deelnemende studenten toe met factor 2 tot 5. In plaats van de gemiddelde 20% werd, met gebruik van de methode, gemiddeld 80% van de lesstof opgenomen.

Om studenten in alfastaat te krijgen schreef dr. Lozanov voor hen ontspanningsoefeningen te laten doen en naar klassieke muziek te luisteren. Hij ontdekte dat vooral barokmuziek rustgevend werkt. Dit komt doordat de meeste barokmuziek uit 50 tot 64 tellen per minuut bestaat. Dit ritme komt overeen met onze hartslag. Het rustgevende cadans wat we ook als foetus horen. Het ritme brengt onze ademhaling, hartslag en ook hersengolven in balans. De muziek verruimt het geheugen en betrekt het onderbewuste meer bij het leerproces.

In het boek Learn with the classics: using music to study smart at any age wordt gesteld dat de muziek ook werkt wanneer je er niet van houdt. Je hersenen reageren immers op het ritme en hebben niets met muzieksmaak van doen. Ook sommige new-age muziek is geschikt; wanneer het maar gebalanceerde, harmonieuze 60 tellen muziek is en uitsluitend instrumentaal.

Het Lind Institute bracht een verzameling van muziek uit op cd; Relax with the classics. Deze is te bestellen via www.brainware.nl. Een cd die zeer aan te raden is.
Natuurlijk kunt u ook uw eigen muziek eens goed uitpluizen en de geschikte nummers eruit halen. Makkelijker is om via internet af te stemmen op BrainRadio via www.brainstudiobrainradio.com. Deze zender is kosteloos te beluisteren en garandeert u de juiste muziekkeus voor een ontspannen en effectieve staat van zijn om alles uit uw (werk)dag te halen.

Draai de muziek op de achtergrond en zorg dat u geen overstemmend geluid in de buurt hebt. Een koptelefoon is om deze rede aan te raden. Veel luisterplezier!

Groet Renske

Bron: Gebruik je hersens, Werk slimmer win tijd; van den Brandhof, J.W. (2007) Verba bv. Maastricht.

Geen opmerkingen: